Bakgrund

Shewin Hamadbag (1993) föddes i Kurdistan och kom till Sverige i början på 2000-talet. Idag arbetar hon som lärare. Detta var inget yrke hon hade tänk sig då hela skolvärden hade skrämt henne som barn och tonåring. I sitt läraryrke, med inriktning på oroliga klasser med större utmaningar och även med barn och ungdomar med särskilda behov, har hon tagit sig an de elever som på olika sätt har utmärkt sig. Shewin ville visa att det i de flesta fall inte handlar om barnens oförmåga utan på bristen av ett tydligt ledarskap.

”Det handlar inte om vårdnadshavare och ledning i första hand, utan om oss pedagoger, vårt ansvar, vår brist eller vår förmåga då det kommer till vårt ledarskap och vårt förhållningssätt”, säger Shewin.

Gång på gång har hon visat att det inte enbart är hos barnen som ansvaret ligger, utan till största delen handlar det om oss vuxna, såväl som det pedagogiska ledarskapet och samarbetet med vårdnadshavare.

I sin självbiografiska roman '“Sista solglimten” lyfter hon utifrån sin egen upplevelse fram olika scener ur sitt förflutna där vi får följa hur hon blev bemött av samhället, såväl i Kurdistan som senare i Sverige. Vi får även inblick i den kulturkrock som hon hamnade i när hon som barn kom till Sverige.

Under många år förnekade Shewin att flickan som hon beskriver i sin bok var just Shewin själv. Hon förnekade att “de” var en och samma person. Med åren har hon dock förstått att den lilla flickan som hon under åren har skrivit berättelser om var hon själv i unga år. Tack vare det hon har gått igenom, sina upplevelser och erfarenheter, har hon lärt sig att inte ducka för den sanning inom skolvärlden som hon vardagen igenom möter.

”Ett av mina syften med boken är att lyfta fram vikten av ett tydligt pedagogiskt ledarskap i bemötandet av andra. Ett annat syfte är att dela med mig av mitt förflutna och den resa jag har gjort, då liknande händelser sker och främst märks det av i skolvärlden. Jag vill med denna bok påminna om att det alltid ligger en orsak bakom varje handling samt hur viktigt det är med rätt inställning i bemötandet av individen”, säger Shewin